Af Millie Weng, studerende på Hypnose Skolen, Kandidat i socialvidenskab og psykologi fra Roskilde Universitet.

Ensomhed er en svær følelse som rammer mange mennesker, herunder både børn, unge, voksne og ældre. Uanset alder er ensomhed dog en følelse som effektivt kan behandles med NLP (Neuro-Linguistic-Programming) terapi og hypnoterapi.

Ensomhed er sundhedsskadeligt

Kortvarig ensomhed er en følelse, der lige som mange andre følelser er en naturlig del af livet. Længerevarende ensomhed er derimod en svær følelse som bør behandles og er direkte skadeligt for vores øvrige sundhed. Derfor er der god grund til at søge behandling og her kan hypnose være særligt effektivt.

Ensomhed skader hjertet. Det er dårligt for helbredet, og risikoen for at dø er fordoblet, hvis du er hjertesyg og føler dig ensom, lyder de opsigtsvækkende resultater i nyt dansk studie fra Rigshospitalet, der går verden rundt”.

Sådan lød nyheden fra Rigshospitalets egen presseafdeling sidste år. Efter at studiet kom frem står det nu klart, at det ikke blot handler om, hvorvidt man bor alene eller ej, men at det er selve følelsen af ensomhed som er den afgørende faktor. Man kan på den måde godt være alene uden at føle sig ensom, lige såvel som at man kan være sammen med andre og alligevel føle sig ensom.

Det kan måske lyde underligt, men det hænger sammen med at ensomhed er en følelse som altid vil være subjektiv, mens man kan argumentere for at det at være alene er et objektivt forhold på trods af at det selvfølgelig er relationelt. En stol kan stå alene i et rum. Enten som den eneste stol eller som det eneste møbel, men den kan aldrig være ensom.

Hvorfor føler jeg mig ensom?

Lige som man kan føle sig ensom ud fra forskellige omstændigheder (nogle er alene, andre har mange mennesker omkring sig), kan man også føle sig ensom af forskellige årsager. Nogen kan føle sig ensom fordi de er meget alene og savner selskab, andre kan føle sig ensomme fordi de føler sig anderledes, føler sig overset eller ikke føler sig forstået. Igen kan der her ligeledes være forskellige grunde til årsagen.

Føler man sig ensom fordi man er alene, kan man have brug for hjælp til at overvinde de barrierer som forhindre en i at være sammen med nogen. Er man ensom fordi man føler sig, anderledes, overset, ikke føler sig forstået eller noget helt fjerde, har man i stedet brug for hjælp til at bearbejde de følelser, og finde ud af hvordan man bedst kan komme videre ud af ensomheden.

Tit er årsagen til ensomhed kompleks, og der kan være tale om flere årsager som på en eller anden måde er blevet vævet sammen. Der kan også ligge hændelser / oplevelser bag årsagen som man ikke er bekendt med, og derfor er professionel hjælp afgørende. Det kan altså have store helbredsmæssige konsekvenser at lade stå til.

Hypnose og NLP-terapi som behandling for ensomhed

En kombination af NLP- og hypnoterapi er en utrolig stærk behandlingsform. Forskning viser at terapi med hypnose ofte virker hurtigere end andre terapiformer og derfor også kræver færre behandlinger. Det skyldes at man i hypnose arbejder med det ubevidste sind. Dette gøres ved at klienten guides ind i en dyb og rolig afslapning. En trancetilstand som ligner den vi alle oplever når vi er ved at vågne og ved at falde i søvn, eller når vi sidder og dagdrømmer. Selvom vi måske oplever at vi er bevidste sker der det, at vi kan få adgang til et dybere lag af vores bevidsthed, det som også betegnes som det ubevidste sind, underbevidstheden eller vores intuition.

For at hypnoseterapien bliver så effektfuld som muligt er det vigtigt at den tilpasse den enkelte klient. Her kan inddrages elementer fra NLP-terapi, som netop omhandler hvordan vi via vores sanser, kropssprog osv. kan ”om-programmere” og dermed skabe forandring og opnå den ønskede tilstand.

Find en god behandler

Når man skal finde en god behandler, er det vigtigt at lede efter en som er godt uddannet og det er man som behandler fra Hypnose Skolen & Psykoterapeut Akademiet. Som nævnt giver det rigtig god mening at kombinere NLP- og hypnoterapi. I den forbindelser er Hypnose Skolen ligeledes det eneste sted som i deres uddannelse netop kombinerer de to terapiformer.

Som Hypnose Psykoterapeut fra Psykoterapeut Akademiet er man ligeledes rigtig godt uddannet og har på den fire år lange uddannelse specialiseret sig inden for begge områder, samt de områder som ellers kræves for at blive registret psykoterapeut.

Du er ikke alene

Ensomhed skal ikke løses alene og et stort skridt kan også være tale om det. Rigtig mange mennesker føler sig faktisk ensomme i dag og Folkebevægelsen Mod Ensomhed fastslår derfor at ca. 350.000 mennesker i Danmark føler sig ensomme.

Er man interesseret i at læse mere om deres arbejde og den kommende konference om ensomhed d. 24. september 2019, kan man læse mere på deres hjemmeside. De står lige ledes for kampagnen ”Danmark spiser sammen”, hvor der hvert år i uge 17 sættes fokus på det at spise sammen. Her arrangeres fællesspisninger rundt om i de forskellige lokalområder, hvor det er muligt at deltage og stifte nye bekendtskaber.